Daca inca nu le cunoasteti sau inca nu au ajuns si la voi, sigur o sa aflati pe parcurs despre un prieten care are un prieten, care are acasa o planta aeriana si se lauda cu ea. Plantele aeriene devin din ce in ce mai populare si reprezinta “the next best thing” in materie de plante, mai ales datorita faptului ca nu au nevoie de pamant pentru a trai si astfel, cu ele poti decora absolut orice spatiu. Recomandam sa va folositi cu incredere creativitatea.
Minimaliste, cu personalitate si usor de ingrijit, plantele aeriene mai întai starnesc curiozitati, apoi te cuceresc prin aspectul lor inedit.
De multe ori clientii nostri le asociaza cu creaturi fantastice, extraterestre sau subacvatice, urmand ca apoi sa primeasca un nume si sa devina companioni de nadejde acasa, la munca sau oriunde altundeva.
Desi plantele aeriene ne duc cu gandul poate la un peisaj selenar, ele sunt pe cat se poate de reale. Denumirea lor stiintifica este Tillandsia, exista mai mult de 600 de specii in natura si sunt originare din America de Sud si sudul Americii de Nord.
De la paduri tropicale, la zone desertice sau la altitudini de pana la 2000 de metri, plantele aeriene sunt perfect adaptate pentru a trai si rezista in medii si conditii cat mai diverse.
Radacinile le folosesc cu scopul de a se fixa de copaci, plante sau alt tip de substrat, fara a fi insa plante parazite. De aici si denumirea de epifite, din grecescul epi = pe si phyton = plante. Pasionatii de plante cu siguranta sunt familiarizati cu această denumire – epifit, si in cazul majoritatii orhideelor, muschilor, si bromeliilor. De altfel, Bromeliaceae este familia din care Tillandsia fac parte.
Plantele aeriene se hranesc exclusiv prin intermediul frunzelor, au capacitatea de a stoca apa in tesuturi pentru perioade lungi si retin nutrientii necesari din particulele de praf si umiditatea existente in aer.
Pentru a le diferentia, vom incadra speciile de Tillandsia in 2 categorii: xerice sau xerofite si mesice. Cele xerice, sunt plante verzi argintii, care prezinta la nivelul frunzelor structuri implicate in retinerea particulelor de umiditate din aer. Acestea se numesc trichomi si cu cat sunt mai multi, prezenti la nivelul frunzelor, cu atat planta va parea mai argintie si va fi mai rezistenta la conditii neprielnice si lipsa de apa; din acest motiv, plantele xerice au o crestere lenta.
In contrast, plantele mesice au nevoie de mai multa apa, sunt mai putin rezistente la seceta, iar unele dintre ele traiesc in zone tropicale. Aspectul lor este unul de un verde mai intens si au o crestere mai rapida decat a plantelor xerice, tocmai datorita lipsei sau dimensiunii trichomilor.
Cu alte cuvinte, dacă stiti ca vreti sa plecati mai des prin vacante sau poate va stiti o idee mai uituci cu plantele, o planta xerica, v-ar fi potrivita stilului de viata, acestea fiind mai tolerante la lipsa de apa.
Neavand nevoie de ghivece sau pamant, Tillandsia pot trai aproape oriunde in casele noastre, de la suporti din ceramica, sticla, lemn sau alt material, pana la instalatii gen gradini verticale, pereti verzi, rame cu plante aeriene sau de ce nu, la fel ca in natura, pe alte plante.
Suspendate sau asezate pe birou, in living sau in baie, plantele aeriene pot fi un accent verde inedit fara a ocupa insa foarte mult spatiu.
In acelasi timp, pot reprezenta un cadou inspirat pentru o persoana draga, care sigur va aprecia unicitatea gestului.
1
4
Comment (1)
Pingbacks
[…] 1 […]